Hoe vraag je om een loonsverhoging?

Zelf om loonsverhoging vragen is iets waar veel werknemers van gruwelen. Alhoewel je loonpakket een lastig onderwerp is om aan te snijden met je leidinggevende, zorgt het toch voor een letterlijke waardering van je werk. Daarom is het net essentieel dat dit goed zit. Vind je dat je recht hebt op een verhoging, dan is het belangrijk om professioneel en goed voorbereid in gesprek te gaan. Deze tips kunnen je zeker helpen om succesvol om meer loon te vragen.

5 handige tips om met succes een loonsverhoging te vragen

1. Breng in kaart wat je echt wilt

Van tevoren weten wat je graag wilt krijgen, vergroot de kans op een verhoging waar je tevreden over bent. Door zelf aan te geven wat je vindt dat je waard bent, geef je bovendien een heel krachtig en overtuigend signaal. In onze blog over de loonjungle vind je wegwijzers om je huidig loonpakket in kaart te brengen en te benchmarken.

Denk hierin vooral niet enkel in salaris maar ook aan voordelen waar jij zelf gelukkiger van wordt. Afhankelijk van de specifieke situatie uiteraard is puur financieel een loonsverhoging van 5 à 10% een gangbare richtlijn. Soms is evenwel een gsm, bedrijfswagen, opleiding of flexibelere uren meer waard dan euro’s op je bankrekening. Wees flexibel.

2. Werk je case in detail uit

Als je een loonsverhoging wilt, zal je moeten aantonen waarom jouw waarde is toegenomen of niet meer in lijn is met je huidige salaris. Welke aantoonbare bijdrages heb jij geleverd voor het bedrijf of het team? Op welke manier zijn jouw gerealiseerde resultaten een cruciale schakel? Heb je meer verantwoordelijkheden of een uitgebreider takenpakket? Heb je opleidingen gevolgd waardoor je kennisniveau en de kwaliteit van je werk zijn verbeterd? Verzamel heel concrete argumenten waarom jij meer wil verdienen. Zet deze allemaal op papier en denk tegelijkertijd aan mogelijke tegenwerpingen.

3. Kies zorgvuldig het geschikte moment

Je timing is bijzonder belangrijk. Na een aanpassing van je verantwoordelijkheden, een bijzondere realisatie of positieve evaluatie is er alvast een duidelijk startpunt voor een gesprek. De jaarlijkse periode van budgetopmaak in je bedrijf is ideaal omdat jouw vraag dan dadelijk in overweging kan genomen worden. Hou ook rekening met de agenda en workload van je manager zodat jullie in optimale omstandigheden de nodige tijd hebben om jouw case te bespreken. Dit maakt jouw kans op succes alleen maar groter.

4. Neem een professionele houding aan tijdens het gesprek

Eens de datum geprikt is, kan je het gesprek zelf concreet uitwerken. Begin met een duidelijke opener waarin je het doel van de meeting duidelijk stelt. Bijvoorbeeld: “Bedankt om vandaag de tijd te nemen om met me samen te zitten. Ik wou graag een aantal van mijn recente realisaties bespreken alsook mijn arbeidsvoorwaarden”. Focus op je 3 belangrijkste punten. Probeer alle scenario’s van het gesprek met een vertrouweling of mentor te oefenen op basis van de case die je hebt voorbereid. Wat de feedback ook is: blijf altijd vriendelijk en positief. Wees flexibel. Durf door te vragen en luister heel actief naar wat er verteld wordt. Neem ook letterlijk een open houding aan in een ‘10 voor 2’ configuratie in plaats van lijnrecht tegenover je manager te gaan zitten.

5. Ja, niet nu of nee

In het meest positieve scenario gaat de manager in op je vraag. Proficiat! Zorg wel dat je na de meeting per mail een bevestiging krijgt van wat jullie overeenkwamen. Zo is er geen ruimte voor verrassingen of onduidelijkheden. Bij een ja maar niet nu, raden we je echt aan om concreet afspraken te maken voor de toekomst. Probeer zicht te krijgen op de tijdslijn die je manager voor ogen heeft en leg een timing voor een volgend gesprek vast.

Vraag ook open naar wat jij verder kan doen om zeker tot een ja te komen. Laat je niet afschepen of afschrikken door dooddoeners als ‘het hoger management beslist hierover’. Zet door. Wordt het toch een definitieve nee? Dan is het aan jou om na te denken of en hoe je je carrière verder wil vervolgen.

Weet in elk geval dat veel werknemers moeite hebben met onderhandelen over een loonsverhoging of loonvoorstel. Als je fantastisch werk levert en niemand ziet het, ben je daar weinig mee. Wees je echt bewust van je eigen waarde en je waarde voor je werkgever. Het kan ook absoluut geen kwaad om bescheidenheid even opzij te zetten en ervoor te zorgen dat je successen opvallen bij sleutelspelers zoals management leden, leidinggevenden van andere afdelingen of de baas van je baas.

We hopen dat al onze tips de spanning rond het vragen naar loonsverhoging kunnen verminderen. Goed voorbereid, op het juiste moment en met een professionele houding ligt je succes binnen handbereik. We wensen je veel succes!

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging en wil je graag samenwerken met Arcadius? Ontdek hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Tot snel!

Volg ons ook op LinkedInFacebook en Instagram.