Verloren in de loonjungle?
Wat wil je verdienen? De angst slaat veel sollicitanten om het hart. Toch is het een essentiële vraag in elk interview. We maken je graag wegwijs in de loonjungle. In dit oerwoud vind je uiteraard niet enkel brutoloon, maar ook extralegale voordelen. Je goed voorbereiden op deze vraag is heel erg noodzakelijk om bij aanwerving het best mogelijke pakket voor jou te verkrijgen. Jij bent uniek en je wil je salarispakket zo goed mogelijk op jou afstemmen. Hoe kom je te weten wat in jouw loonrugzak past?
3 wegwijzers in de jungle van loonland:
1. Maak een lijst van jouw noden en behoeften
Wat is voor jou het absolute minimum? Wat is je huidig loon? Wat had je graag verdiend? Je werkt best met een loonvork (tussen x en y). Zo heb je in onderhandelingen de meeste flexibiliteit bijvoorbeeld in functie van het extralegale pakket dat geboden wordt. Lijst je huidige voordelen op en denk na over welke extra’s je graag zou beschikken. Er bestaat een hele waaier aan mogelijkheden. Enkele voorbeelden:
- heel praktische zaken (smartphone, laptop, bedrijfswagen, tankkaart of strijkdienst),
- verzekeringen (hospitalisatie, pensioen, overlijden),
- extra loon onder vorm van jaarlijkse bonus, 13e of 14e maand, en
- maaltijd-, eco- , consumptiecheques edm.
Maak voor jezelf een onderscheid tussen essentiële voordelen en nice-to-haves. Vergeet niet dat een bedrijf meestal niet het volledige gamma van voordelen aanbiedt.
2. Gluren bij de buren
Ben je een starter, doe je een carrièreswitch of ben je al heel lang werkzaam bij je huidige werkgever? Ga op onderzoek in de arbeidsmarkt voor je de ongerepte jungle van loonland betreedt. Op het internet kan je loonwijzers raadplegen of een kijkje nemen op sites als “Glassdoor” waar (ex-)werknemers anoniem een loonindicatie delen. Kijk ook naar vergelijkbare vacatures waar soms het loon expliciet vermeld staat. Op sites als Jobat kan je zelfs een simulatie maken. Doe simpelweg rondvraag in je eigen netwerk. Of trek je stoute schoenen aan en vraag jouw tussenpersoon (selectiekantoor, vdab- of actirisbegeleider…) om advies.
3. Stel jouw onderhandelingsvork samen
Op basis van alle verzamelde informatie kan je best voor jezelf een minimum overlevingspakket vastleggen. Maak de opsplitsing tussen loon en voordelen. Kijk dan waar je een realistische bovenlat kan leggen. Wees realistisch en precies. Tijdens een interview kan je dan een heldere boodschap formuleren. Op deze manier vermijd je verrassingen of onaangename situaties.
We hopen dat je het pad door de loonjungle duidelijker ziet en je blaakt van vertrouwen om deze moeilijke vraag onderbouwd en evenwichtig te beantwoorden. Toch nog vragen over de loonrimboe? Contacteer ons. We helpen je graag verder. We wensen je alvast heel veel succes in je sollicitaties.
PAs of EAs kunnen hier alvast gedetailleerde salarisinformatie vinden.
Op zoek naar meer tips en tricks over solliciteren? Like en volg ons LinkedIn of Facebook