Hoe bouw je je carrière succesvol uit?

Hoe succesvol je bent in het uitbouwen van je carrière is niet gewoon een kwestie van diploma’s of skills maar vooral van motivatie. Motivatie en drive om je eigen toekomst zelf in handen te nemen. Als je voor een goed bedrijf werkt, creëert je werkgever ongetwijfeld een omgeving waarin je succesvol kan zijn. Kansen komen of worden zelfs misschien heel bewust op je pad gebracht.

Het is natuurlijk steeds jouw verantwoordelijkheid om deze te grijpen. Laat de uitbouw van je carrière echter niet over aan je werkgever. Kruip zelf achter het stuur! Als jij klaar bent om de volgende stap te zetten, kunnen deze tips je zeker helpen.

5 essentiële bouwstenen om zelf je carrière uit te bouwen

1. Ken jezelf en je superkracht

Wie ben je? Wat wil je? Waar sta je ’s morgens voor op? Wat is jouw toptalent? Waar wil je naartoe? Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Het klinkt erg cliché. Vinden wat je graag doet, is echt het startpunt. In onze vorige blog ontdek je alles over hoe een zelfanalyse te maken. Gewoon doen! Want: een carrière zonder passie en enthousiasme zal je op lange termijn geen geluk of succes brengen. Maak daarna een stappenplan hoe je jouw ideale carrièredoel zou kunnen bereiken.

2. Ontwikkel jezelf

Nu je je kennis, skills en talenten in kaart hebt, weet je ook waar de hiaten zitten. Het is aan jou om deze op te vullen. Lees artikels en blogs. Stel vragen. Volg opleidingen om je hard en soft skills verder te ontwikkelen, uit te diepen en verder uit te breiden. Blijf altijd leren, blijf altijd lezen.

3. Verzorg je personal brand

Waar ben jij voor gekend in je professionele omgeving? Waarom komen collega’s naar jou? Wat is jouw imago? Je on- en offline brand stralen idealiter jouw unieke zelf uit. Wees steeds authentiek binnen professionele grenzen. Jezelf zijn is de beste weg naar succes op lange termijn. Update je sociale media en zorg dat jouw superkracht en talenten in de kijker staan. Zoek binnen je bedrijf naar projecten waar je je talent kan doen stralen, geef je op als vrijwilliger in een geschikte werkgroep of organiseer een event rond een onderwerp dat je passioneert. Maak je carrièrewensen duidelijk aan je leidinggevende zodat die daar passend op kan inspelen.

4. Bouw een netwerk uit

Maak netwerken integraal deel van je alledaagse taken. Klanten, leveranciers, collega’s, familie en vrienden: het zijn allemaal potentieel waardevolle contacten die jouw netwerk breder maken. Focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Denk niet enkel op korte maar ook op lange termijn. Andere mensen groeien vaak in hun job of veranderen van functie en/of werkgever. Hou persoonlijk contact via bijvoorbeeld LinkedIn en spreek je connecties op het juiste moment aan.

5. Zoek een mentor

Zoek iemand in je omgeving die je vertrouwt en die je door en door kent. Deze persoon kan een sparringpartner voor je zijn die je helpt met jouw professionele vraagstukken en groei. Een mentor kan je een spiegel voorhouden, kritische vragen stellen of je echt uitdagen om het beste in jezelf naar boven te laten komen. Het is als het ware een gids die je begeleidt tijdens (een deel van) je professioneel leven.

Met deze bouwstenen kan je zelf aan de slag om je carrière uit te bouwen. Neem het heft in handen en stuur je carrière in de richting die jij wenst. Ben je het gesprek aangegaan met je leidinggevende en voel je dat je je authentieke zelf met jouw superkracht niet verder bij je huidige werkgever kan ontwikkelen, stel je dan de vraag of een verandering van werkomgeving een oplossing kan zijn om jouw gewenste volgende carrièrestap te bereiken.

We hopen dat onze tips duidelijk hebben gemaakt wat je zelf kan doen om je carrière in beweging te brengen. We wensen je veel succes bij de verdere uitbouw!

Wil je graag samenwerken met Arcadius voor jouw zoektocht naar de volgende stap in carrière? Ontdek hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Tot snel!

Volg ons ook op LinkedInFacebook en Instagram.