โWat zijn je sterke en zwakke punten?โ is zonder enige twijfel de meest gevreesde vraag van een sollicitatiegesprek. Toch is dit volledig onterecht. We leggen graag uit waarom en reiken je concrete handvaten aan voor je eigen zelfanalyse.
De sterkte/zwakte-vraag is namelijk een uitgelezen kans om aan te tonen dat je over zelfinzicht beschikt en goed kan reflecteren over hoe jij functioneert als werknemer. Als je voor jezelf duidelijk hebt waar je nog kan groeien en je laat dat eerlijk zien, is dat echt een gouden opportuniteit om je zelfbewustzijn en maturiteit aan te tonen. Het gaat hier wel degelijk om karaktereigenschappen, niet om technische competenties, vaardigheden of skills. Denk dus aan bijvoorbeeld nauwkeurig/slordig, ondernemend/afwachtend of zelfzeker/onzeker. Deze komen allemaal van binnenuit en kan je niet aanleren. Zie het een beetje als de handleiding naar jouw persoonlijkheid. Hoe kom je nu concreet tot zoโn zelfanalyse?
5 handvaten om jezelf te analyseren en jouw sterktes/zwaktes te leren kennen
1. Kijk in de spiegel en start bij jezelf
In een rustig moment op een plek waar je je goed voelt, neem je pen & papier en kijk even terug in de tijd. Stel jezelf in vraag en wees eerlijk en kritisch. Deze vragen zijn alvast een goed startpunt:
- Wat maakt je tot wie je bent?
- Wat is jouw kracht?
- Wat typeert jou?
- Wat gaat je makkelijk/moeilijk af?
- Waar krijg je complimenten voor/kritiek over?
Probeer ook dadelijk concreet te denken in voorbeelden. Bijvoorbeeld:ย Ik ben heel verlegen en kan daardoor stil en afstandelijk overkomen. Zeker als ik collegaโs niet ken of mij in een grote groep bevind, zal ik op de achtergrond blijven. Nadat ik ontdooid ben, ben ik heel erg makkelijk in de omgang.
2. Schakel hulplijnen in
Als je het moeilijk hebt om na te denken over jezelf, kan je altijd te rade gaan bij mensen die je goed kennen: partner, familie, vrienden of collegaโs. Vraag hen wat jouw plus- en minpunten zijn. Hoe anderen je zien of hoe je overkomt, kan soms heel erg verschillen van je zelfbeeld. Ga echt in gesprek over concrete situaties zodat jij voor jezelf professionele voorbeelden kan vinden. Bijvoorbeeld:ย Weet je nog als je in je studententijd in de bibliotheek of op kot moest studeren en je je niet kon concentreren door alles om je heen en dan maar thuis op zolder ging zitten met je boeken? Kan leiden tot: Ik heb het moeilijk om me te focussen als er veel afleiding is. Ik werk graag alleen in een stille ruimte. Zo kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten en vind ik altijd nieuwe en frisse ideeรซn.
3. Online persoonlijkheidstesten of eerdere assessments
Als je echt vastzit, kan je een online persoonlijkheidstest doen. Niet al deze testen zijn even wetenschappelijk onderbouwd en accuraat. Probeer in de mate van het mogelijke het kaf van het koren te scheiden en de resultaten met een korreltje zout te nemen. Het kan in elk geval een interessant vertrekpunt zijn voor introspectie of om over te sparren met mensen die je goed kennen. Als je bij een eerdere sollicitatie een persoonlijkheidsvragenlijst invulde of een assessment deed, vraag dan zeker feedback. Het zijn allemaal puzzelstukjes die je mogelijk kunnen helpen.
4. Vermijd dooddoeners en zorg voor een goed voorbeeld
We merken vaak dat sollicitanten bij negatieve punten grijpen naar competenties of naar nepzwaktes. Schrap ik ben perfectionistisch en ik ben workaholic per direct van je lijst. Perfectionisme is eerder een sterkte dan een zwakte (tenzij je er een stevig verhaal aan verbindt). Workaholics zijn uit een andere tijd; werkgevers zoeken werknemers die een goede work-life balance kunnen vinden. Wees absoluut niet terughoudend om iets goeds te zeggen over jezelf. Tijdens een sollicitatiegesprek presenteer je jezelf als de juiste kandidaat voor de vacature. De โjuisteโ sterkte en zwakte kiezen zonder jezelf te overklassen of te ondermijnen is cruciaal. De sleutel zit hem in het voorbeeld dat je koppelt aan de eigenschap en waarin je je mogelijke groeikansen benadrukt of aantoont.
5. Onze inspiratielijst
Onderaan dit artikel hebben we ter inspiratie een aantal reflectievragen geplaatst. Je kan deze doorlezen en herkenbare punten voor jezelf verder uitwerken. We benadrukken nogmaals om echt eerlijk en oprecht te zijn. Enkel op deze manier maak je het meeste kans op een jobaanbieding die echt bij jou past. De waarheid komt trouwens altijd boven: als niet tijdens de sollicitatie, dan wel later op de werkvloer.
Een zwak punt is dikwijls de valkuil van een kwaliteit. Zo is arrogantie de keerzijde van zelfzekerheid en tijdverlies die van nauwkeurigheid. Zorg dat je zeker 3 sterktes en zwaktes in kaart hebt gebracht. Je hebt ondertussen zeker ook wel begrepen dat je een interview altijd grondig moet voorbereiden. Anders val je bij dergelijke vragen dadelijk door de mand.ย
In dit artikelย kan je verdere tips en tricks vinden.
Onze consultants staan ook klaar om jou te begeleiden en te helpen! Aarzel niet om ons te contacteren.
Wil je graag samenwerken met Arcadius voor jouw zoektocht? Ontdekย hierย wat wij voor jou kunnen betekenen. Tot snel!
Volg ons ook opย LinkedIn,ย Facebookย enย Instagram.
Inspiratielijst met reflectievragen
- Treed je graag op de voorgrond en neem je de lead? Of werk je liever achter de schermen?
- Ben je graag omringd door anderen, of werk je liever alleen?
- Ben je een analytische geest? Werk je methodisch en gestructureerd?
- Heb je een positieve kijk op het leven? Ben jij diegene die bijdraagt aan de goede werksfeer?
- Ben je de persoon met de creatieve ideeรซn of ben je eerder diegene die zorgt dat alles praktisch geregeld geraakt?
- Ben je gevoelig (voor stemmingen van anderen, kritiek …) of heb je een olifantenvel?
- Ben je assertief en durf je te zeggen wat er op je lever ligt?
- Ben je iemand van de details of eerder van de grote lijnen?
- Besluitvaardig? Of eerder wikken en wegen?
- Werk je graag volledig autonoom of heb je graag ondersteuning en een kader?
- Ben je een rebel of meegaand?
- Ben je eerder traditioneel of vernieuwend?
- ย ……