Help! Ik word gecontacteerd door een recruiter…

Plots uit het niets, je bent totaal onvoorbereid en misschien niet eens op zoek naar een andere job: een bericht van een headhunter. Per telefoon, mail of via een LinkedIn-bericht wil deze graag weten of jij interesse hebt in een nieuwe baan… Voor sommigen is het een droom, voor anderen een nachtmerrie. We geven graag een paar tips over hoe je best omgaat met dergelijke berichten.

Wat te doen als je gebeld wordt door een headhunter

1. Luister sowieso

Het is misschien dat ene gesprek of die ene email die je leven zal veranderen… of net niet. Tijdens een eerste contact wil een headhunter kennismaken en polsen of jij geïnteresseerd bent in een andere job. Gewoon luisteren naar wat de recruiter te vertellen heeft, is de enige manier om uit te vissen of de opportuniteit iets voor jou zou kunnen zijn. Wees in elk geval altijd respectvol, eerlijk en beleefd.

Belt de persoon op een slecht moment, vraag dan om terug te bellen op een ander tijdstip. Dat geeft je trouwens ook de gelegenheid om je voor te bereiden en je CV bij de hand te nemen. Gaat het om een geschreven contact, probeer dan binnen de twee dagen maximum een kort antwoord te formuleren.

2. Stel gerichte vragen

Probeer tijdens het gesprek zoveel mogelijk details te ontdekken over de functie. Op die manier kan je inschatten of die aansluit bij je professionele doelen en/of de volgende stap in jouw carrière. Vraag door over de jobomschrijving, kerncompetenties, sector, locatie en salarisschaal. Daarnaast is het ook waardevol om uit te zoeken hoe de headhunter jou gevonden heeft en waarom hij jou contacteerde. Informeer ook zeker naar wie hij is, voor welk bedrijf hij werkt en waarin hij zich specialiseert.

Met al deze informatie kan je zelf goed inschatten of dit scenario aansluit bij wat je zelf wilt en of het de moeite loont om verder te gaan. Je kan na het gesprek wat tijd nemen om alles op een rijtje te zetten en een weloverwogen beslissing te nemen. Wacht uiteraard niet te lang want je bent vast niet de enige op de contactlijst van de recruiter.

3. Maak concrete afspraken

Ben je geïnteresseerd in de voorgestelde job, maak dan duidelijke afspraken met de recruiter over de volgende stappen. Vraag zeker om de jobomschrijving te krijgen zodat je je goed kan voorbereiden op het eigenlijke jobinterview. Lees hier hoe je die voorbereiding best aanpakt.

4. Denk lange termijn en vergroot je netwerk

Of deze functie nu past in je carrièreplan of niet, het is altijd nuttig om op lange termijn te denken. Recruiters hebben meerdere klanten en opportuniteiten in portfolio. Als je ten volle je contact met deze headhunter wil benutten, geef dan zeker aan voor welke jobs je wel openstaat en waar je juist naar op zoek bent.

Laat een goede indruk na door na afloop van het gesprek een LinkedIn-connectieverzoek of een follow-up email (eventueel met je CV) door te sturen. Is de voorgestelde job niets voor jou, bedank dan vriendelijk. Ken je zelf een geschikte kandidaat voor de job, deel die suggestie dan met de recruiter. Zo bouw je een vertrouwensband. Misschien kan de headhunter niet vandaag maar later in je carrière iets voor je betekenen.

Spreken of mailen met een headhunter engageert je tot niets. Dit eerste contact is trouwens slechts een aftoetsen of je geïnteresseerd bent in een functie; het is geenszins een jobaanbieding. Het gesprek aangaan is evenwel de enige manier om op de shortlist van de headhunter te komen. Zo ga jij binnenkort misschien op gesprek voor jouw droomjob.
We hopen dat je dankzij onze tips en tricks vol vertrouwen in je volgende contacten met headhunters stapt. Wil je meer informatie of een extra woordje uitleg, neem zeker contact op met ons. We helpen je graag verder.

We wensen je bijzonder veel succes in je zoektocht naar een passende job.

Wil je graag samenwerken met Arcadius voor jouw zoektocht? Ontdek hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Tot snel!
Volg ons ook op LinkedIn, Facebook en Instagram.