Mislukken in je voorbereiding = voorbereiden van je mislukking
Gefeliciteerd! Je bent geselecteerd voor de volgende ronde van de rekrutering: het sollicitatiegesprek. Nu je de uitnodiging op zak hebt, kan het echte harde werk beginnen. Zo’n gesprek is zeker geen vraag-en-antwoord examen waar enkel de rekruteerder vragen stelt. Een ideaal sollicitatiegesprek is een echt gesprek, dus tweerichtingsverkeer. Voor ons is het een unieke gelegenheid om de persoon achter het CV te leren kennen. Voor jou is dit het geschikte moment om meer te weten te komen over de job en het bedrijf waarvoor je solliciteert. Grijp deze kans met beide handen en bereid je goed voor. Klaar voor een topgesprek?
5 essentiële stappen voor een geslaagd sollicitatiegesprek
1. Laat praktische zaken niet aan het toeval over
Plan je reis naar de interviewplek op voorhand en voorzie wat extra tijd om even te ontspannen na je verplaatsing. Maak een korte wandeling, adem diep in en uit, luister naar dat ene liedje… Een geslaagd sollicitatiegesprek begin je best in de juiste mindset. Weet met wie je afspraak hebt en hou hun telefoonnummer bij de hand zodat je kan verwittigen als er toch iets foutloopt tijdens je verplaatsing. Vertrek proper gewassen en met de juiste outfit. Ga zonder twijfelen voor formele kleding. Beter “overkleed” dan “onderkleed”. Voeg een extra touch toe die jou uniek maakt. Een eerste indruk blijft vooral visueel.
Een correcte outfit geeft blijk van respect voor de rekruteerder en het bedrijf waarvoor je solliciteert. In een georganiseerde map of (hand)tas breng je best het volgende mee: een uitgeprinte versie van je CV en de jobomschrijving, jouw vragen, een overzicht van je referenties en pen & papier (zo kan je belangrijke zaken noteren). Als je je aanmeldt aan de receptie, wees beleefd en respectvol. Je interview is misschien al begonnen voor je het zelf beseft.
2. Lees de jobomschrijving na
Weten voor welke job je komt solliciteren, is vrij essentieel. Daarenboven toont het je interesse en enthousiasme voor de job. Waar vele uren wordt gepolijst aan de perfecte CV en een uitzonderlijke motivatiebrief, vergeet menig kandidaat dat je voorbereiden op een sollicitatiegesprek het echte harde werk is. Je kan je niet inbeelden hoe vaak we gefrustreerd en ontgoocheld zijn. Een voorbereiding begint bij het startpunt: wat trok je aan in deze job, waarom wil je hem, waarom zouden wij je rekruteren, wat is jouw meerwaarde. Print de jobomschrijving uit en beeld je in dat je op onze stoel zit.
Noteer je antwoorden op onze vragen over je werkverleden, vaardigheden en waarden. Probeer beknopt en vol vertrouwen over te komen. Duidt je kennis, prestaties en doelstellingen met voorbeelden uit vorige jobs.
3. Onderzoek het bedrijf
Wat doen ze? Wat zijn hun producten, diensten of projecten? Wat is hun missie en visie? Bezoek de website, bekijk sociale media, grasduin door nieuwsbronnen. Zelfs in een anonieme jobadvertentie vind je informatie zoals de sector, de grootte van het bedrijf of de locatie waar je verder mee kan. Wees op de hoogte van de hoofdlijnen en kijk dieper naar details die voor jou en jouw kandidatuur belangrijk zijn. Denk na over waarom je voor hen wil werken.
Neem kennis van hun waarden, maatschappelijk verantwoordelijkheidsprojecten… Scrol eens door je brede netwerk, misschien vind je wel een contact die voor het bedrijf werkt of heeft gewerkt. Neem contact op zodat je directe informatie kan vergaren. Wij matchen kandidaten niet gewoon aan elke bedrijf. We besteden veel aandacht aan de culturele fit.
4. Stel jouw vragenlijst samen
Maak een lijst van elke vraag die bij je opkwam tijdens het herlezen van de jobomschrijving en de bedrijfszoektocht. Welke andere zaken wil jij graag weten over je nieuwe manager of collega’s, de werksfeer, de ligging van de kantoren? Wat voor jou belangrijk is, hoort op je lijst te staan.
Een sollicitatiegesprek is tweerichtingsverkeer. Wacht dus niet op de klassieke “Heb je nog vragen?” aan het einde van het interview. Toon je goesting om meer te weten te komen al tijdens ons gesprek.
5. Oefening baart kunst
Het klinkt stom. Het klinkt vervelend. Parkeer even je angst en trots voor deze oefening. Vraag een mentor, vriend of familielid om met jou een oefeninterview te doen. Probeer je gedachten te ordenen zodat je woorden hun juiste plek, gewicht en betekenis krijgen. Werk aan je lichaamstaal. Tijdens elk interview krijg je gegarandeerd moeilijkere vragen zoals Wat is jouw grootste werkpunt?. Bereid je voor en oefen in een ontspannen, vertrouwde omgeving. Het zal je stress tijdens het interview verminderen en je toelaten goed doordachte en duidelijke antwoorden te geven.
Het belangrijkste tijdens een sollicitatiegesprek is jezelf zijn en eerlijk zijn. Glimlach en straal. Net zoals wij, ben jij op zoek naar de #perfectmatch. Een interview is het ideale moment voor ons allebei om te zien of er Klik. Match. Chemie. is op alle vlakken. Mislukken in je voorbereiding is voorbereiden van je mislukking. We hopen dat deze sleutels je helpen in je voorbereiding en je meer vertrouwen geven.
Meer weten? Like en volg ons op LinkedIn of Facebook voor verdere tips.
Ga naar het vacature-overzicht voor de lijst met de open vacatures bij onze opdrachtgevers.