Wat te doen op je eerste werkdag?

Of je nu al jaren ervaring hebt of net aan het begin van je carrière staat, je eerste werkdag is altijd een bijzonder spannend gebeuren. Nieuwe collega’s, nieuwe omgeving, nieuwe taken, nieuwe baas… Je wilt vanaf dag 1 een goede indruk maken en er echt staan. Om je op pad te helpen, geven we je 4 stevige en concrete handvaten om een succesvolle start te maken!

4 onmisbare tips voor een succesvolle start in je nieuwe baan

1. Doe de kleine dingen goed

Klein begonnen is half gewonnen! Kom een kwartiertje te vroeg toe op kantoor. Glimlach! Draag gepaste, nette en gestreken kledij en verzorg je uiterlijk. Zet de meldingen van je privételefoon op stil. Begroet iedereen die je kruist en stel jezelf kort voor. Je kan uiteraard niet elke naam onthouden maar toon dat je moeite doet. Niet alles zal perfect verlopen vanaf dag 1.

Heb vooral geduld met jezelf in deze aanpassingsperiode. Jij bent tenslotte geselecteerd uit een heleboel kandidaten! Je nieuwe werkgever geeft je deze kans omdat ze geloven in jouw succes. Als je de kleine dingen goed doet, wordt dat vast en zeker opgepikt.

2. Wees nieuwsgierig en luister aandachtig

Niemand verwacht dat je alle procedures, programma’s en geplogenheden van het bedrijf kent. Als je iets niet begrijpt of onzeker bent over iets, hoef je je geenszins te schamen. Wees niet verlegen en stel al je vragen. Het toont ook dat je geïnteresseerd bent en je je zo snel mogelijk wil inwerken.

Noteer alles goed zodat er later kan naar terugkijken. In deze periode is het luisteren, luisteren, luisteren en vragen, vragen, vragen. Als angst je toch overvalt, haal dan rustig adem en probeer te ontspannen. Vergeet niet dat ze jou om een reden hebben uitgekozen voor deze job. Laat aan je manager regelmatig je dankbaarheid blijken voor de gekregen kans.

3. Neem de tijd om te ontdekken

Jij bent de nieuwe en dat is ok! In deze inloopperiode kan je gerust de tijd nemen om niet alleen je collega’s maar ook je werkplek en de gewoontes te leren kennen. Probeer in kaart te brengen wat je collega’s doen, te beginnen met de mensen waar je het nauwst mee zal samenwerken.

Toon oprechte interesse en aanvaard elke lunchinvite! Zo kan je in een informelere sfeer elkaar leren kennen en ook de ongeschreven regels ontdekken. Is er een afterwork-activiteit, hoe klein ook, ga zeker mee. Stel je open en zo neutraal mogelijk op. Zo kan je je snel integreren in je nieuwe team.

4. Bouw aan jouw merk

Bereid een elevator pitch voor die je kan gebruiken om jezelf voor te stellen aan je nieuwe collega’s: wie ben je, wat is jouw rol en jouw superkracht. Wees vooral authentiek, glimlach en ontspan! Geef je collega’s ook de tijd om jou te leren kennen. Beantwoord hun vragen eerlijk doch neutraal. Werk je eerst in voor je uitgesproken meningen verkondigt. Maak je werkplek zowel online als offline tot echt jouw plek. Stel je emailhandtekening en voicemail in. Personaliseer je bureau zoals ook die rondom jou dat zijn met bijvoorbeeld een foto van een dierbare en je favoriete kantoorartikelen.

Starten in een nieuwe baan is bijzonder stressvol. Het is absoluut ok om in de inloopperiode niet dadelijk een antwoord te hebben of het gewoon niet te weten. Ook Rome was niet in 1 dag gebouwd. Door je aanwerving kreeg je wel het vertrouwen van je nieuwe werkgever. Vertrouw nu dan ook op je kennis, kunnen en ervaring om een mooie en succesvolle start te maken.

We hopen dat onze handvaten je alvast helpen om dat te bereiken. We duimen en supporteren alvast voor jou!

 

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging en wil je graag samenwerken met Arcadius? Ontdek hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Tot snel!

Volg ons ook op LinkedInFacebook en Instagram.