Wat niet te doen tijdens een sollicitatiegesprek

Omdat we merken dat dezelfde fouten vaak terugkomen, onthullen we de 5 grootste don’ts tijdens een interview. Uiteraard rekenen we er wel op dat je de voor de hand liggende interview basics kent: op tijd komen; netjes, beleefd en professioneel zijn; je smartphone uitschakelen en je lichaamstaal verzorgen. Vergroot jouw kansen op die nieuwe droomjob en stap vol vertrouwen naar je volgende gesprek met deze 5 cruciale tips.

De 5 belangrijkste fouten tijdens een jobinterview

1. Onvoorbereid zijn

Als je niet (meer) weet voor welke job je solliciteert, bij welk bedrijf en wat de gevraagde skills zijn, beland je snel in een genant gesprek. Hoe goed je voorbereid bent, toont hoe geïnteresseerd of enhousiast je bent voor de job. Neem dus zeker de tijd om research te doen. Je kan online via de website, op sociale media of in artikels zeker veel informatie vinden over het bedrijf en de sector. Gebruik de jobomschrijving om jouw motivatie en skills in de verf te zetten. Werk concrete voorbeelden uit waaruit blijkt dat jij de ideale kandidaat bent voor de job. Lijst al jouw (potentiële) vragen op. Net zoals de werkgever/recruiter probeer jij in dit gesprek toch ook uit te zoeken of jullie een goede match zijn. Een jobinterview is echt tweerichtingsverkeer en dat brengt ons bij onze tweede grootste fout.

2. Geen vragen hebben

Ook al heb je veel informatie gekregen en heb je alles gelezen wat er te lezen valt… Zorg dat je een aantal relevante vragen achter de hand hebt. Denk aan inhoudelijke vragen over de rol zelf, de evolutie- of opleidingsmogelijkheden, de bedrijfscultuur, het team waarin je zou terechtkomen. Toon een gezonde nieuwsgierigheid. Enkel zo kan je echt weten of je ambities en verwachtingen aansluiten bij wat het bedrijf biedt. En zo toon je je motivatie en interesse! Je hoeft trouwens niet te wachten tot het einde van het gesprek om je vragen te stellen. Praktische vragen (zoals loon en voorwaarden) en een rondleiding door het kantoor kan je echter best wel bewaren voor een tweede gesprek.

3. Wanhopig overkomen

Uitspraken als “Ik zou echt alles doen voor deze job” zijn echte dooddoeners. Toon gewoon oprechte interesse en authentieke motivatie. Je kan wellicht aanknopingspunten zoeken tussen de functie waarvoor je solliciteert en wat voor jou belangrijk is in een job of nog tussen de vereisten van de job en je eigen ervaringen en competenties. Probeer concrete voorbeelden te vinden in je professioneel leven. Een goede voorbereiding en analyse van de vacature zijn je beste startpunt.

4. Liegen

Antwoord altijd eerlijk en oprecht. Overdrijf je vaardigheden en ervaringen niet. Als je een bepaalde skill niet of onvoldoende bezit, zoek dan mogelijke parallelen in wat je wel kan. Heb je bijvoorbeeld geen kennis van SAP maar werkte je eerder wel met een ander ERP-systeem. Dan kan je het accent leggen op een gelijklopende basislogica die een vlotte overgang zal faciliteren. Lieg zeker nooit over je loon of extra-legale voordelen. Je gesprekspartner heeft waarschijnlijk een duidelijker beeld van de situatie dan je denkt. Begeef je niet op glad ijs door een interviewer naar de mond te praten indien je niet kan antwoorden op een vraag. Wees gewoon transparant en vraag om het antwoord op een later moment te mogen doorgeven.

5. Te veel praten, te veel details, te veel persoonlijke info

Tijdens een interview beantwoord je best vragen in de ik-vorm. Blijf altijd professioneel en to the point. Als de andere partij meer wil weten, zal ze wel doorvragen. Laat je niet negatief uit over je vorige werkgever(s) en geef zeker geen indiscrete of confidentiële informatie. De recruiter is meestal vooral geïnteresseerd in jouw bijdrage, verantwoordelijkheden en competenties. Probeer een gezonde balans te vinden in je toelichting. Als je hierover twijfelt, oefen dan in een rollenspel met iemand die je kan begeleiden.

Een jobinterview is een tweerichtingsgesprek tussen 2 evenwaardige partijen die iets te vragen, te vertellen en te bieden hebben. Het is vooral een kans om elkaar te leren kennen. Onze blogpagina staat vol tips en tricks om kans op je succes te vergroten. Neem zeker een kijkje en start/hou je jobzoektocht op het goede spoor.

We wensen je alvast alle succes toe in je toekomstige sollicitatiegesprekken en hopen dat je de perfecte job voor jou vindt.

Wil je graag samenwerken met Arcadius voor jouw zoektocht? Ontdek hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Tot snel!

Meer weten? Like en volg ons op LinkedIn of Facebook voor verdere tips.