Hoe verloopt een sollicitatieprocedure nu eigenlijk?

Solliciteren is altijd een spannend gebeuren. Door klaarheid te scheppen over het verloop van een klassieke procedure proberen we jouw sollicitatiestress te verminderen. We spreken trouwens over een klassiek verloop omdat, afhankelijk van de grootte en het type bedrijf, de stappen of hun volgorde ietwat kunnen variëren. Daarnaast geven we mee wat je normaliter bij elke stap mag verwachten.

Tussen de advertentiepublicatie en de ondertekening van een arbeidscontract zitten normaal gezien een aantal weken. Het effectief starten volgt dan meestal binnen maximum 2 à 3 maanden. Solliciteer je voor een tijdelijke job, dan is de doorlooptijd meestal een stuk korter en start je sneller.

De stappen van sollicitatieprocedure “volgens het boekje”

1. CV screening

Het begint allemaal bij jouw curriculum vitae. Puur op die basis doet een recruiter een eerste screening. Specifieke technologie helpt ons daar soms bij. Je CV is dus echt wel van vitaal belang voor een succesvolle sollicitatie. Begeleidende brieven of mails worden vaak pas na deze eerste screening gelezen. Als je profiel dus niet aansluit bij een vacature, kan het dus zijn dat de recruiter niet de tijd neemt om de brief te lezen. Zorg daarom dat je CV zeker alle belangrijke en relevante informatie bevat.

2. Telefonische screening

Als we meer informatie willen over je CV of motivatie, nemen we telefonisch contact op. In zo’n gesprek toetsen we dadelijk ook een aantal zaken zoals jouw talenkennis af. Op basis van een aantal gerichte vragen proberen we snel in te schatten wie je bent en wat je motiveert. Bellen we echter op een minder goed moment, durf dan zeker te vragen om later terug te bellen. Dit geeft je tegelijkertijd de kans om de vacature nog eens goed na te lezen en je voor te bereiden.

3. Eerste interview

Na een paar dagen tot een week volgt een face-to-face of online gesprek met de recruiter of iemand van HR. In kleinere bedrijven kom je mogelijk direct in contact met de lijnmanager (jouw toekomstige baas) of algemeen directeur. Je mag je verwachten aan een grondige kennismaking en dieper gesprek over de vacature zelf.

Langs de kant van de werkgever probeert men aan te voelen of jij in al je zijn en met al je kennis, kunde, talenten en werkpunten past binnen het bedrijf en voor de functie. Langs jouw kant is dit de ideale gelegenheid om vragen te stellen zodat ook jij kan beslissen of het bedrijf en de functie overeenkomen met wat je eigenlijk zoekt. Bereid dit gesprek dus uitgebreid voor en stem je vragen af op je gesprekspartner. Het HR-team is bijvoorbeeld best geplaatst om jouw praktische vragen over bijvoorbeeld werkuren te beantwoorden.

4. Praktische testen

Afhankelijk van de functie en het bedrijf zijn er mogelijks enkele praktische proeven of een assessment waarin naar je skills en persoonlijkheid gepeild wordt. Bij Arcadius vragen we meestal enkele standaardtesten af te leggen om het niveau van je basiscompetenties te evalueren. Het gaat om talenkennis, vaardigheid in MS Office, precisie en organisatie. Sommige opdrachtgevers houden eraan om je daarnaast ook hun eigen testen te laten doen. Meestal gebeurt dit allemaal online.

5. Tweede interview

In het tweede gesprek maak je meestal kennis met je toekomstige lijnmanager. Het gepaste moment dus om je detailvragen over de functie, de samenstelling en werking van het team of een typische werkdag te stellen. Afhankelijk van het bedrijf zullen misschien meerdere interviewers op verscheidene aspecten focussen. Het kan dan gebeuren dat je verschillende keren op gelijkaardige vragen moet antwoorden. Probeer geduldig te zijn en niet de indruk te wekken dat je je lesje opzegt.

6. Kennismaking met toekomstige collega’s

Sommige bedrijven organiseren ook een korte kennismaking met je toekomstige collega’s. Tijdens dit gesprek wordt er concreet gekeken of je echt binnen het team past. Hier kan je veel te weten komen over de exacte jobinhoud, werksfeer en bedrijfscultuur. Meestal krijg je ook een rondleiding in het kantoor. Moest dat niet zo zijn, vraag zelf om jouw toekomstige werkplek te zien.

7. Aanbod

Gewoonlijk krijg je het aanbod via de recruiter of het HR-departement. Indien dit mondeling werd gedaan, kan je gerust een schriftelijke bevestiging vragen. Je hebt altijd een aantal dagen bedenktijd. Als je langer dan een week neemt, kan de indruk ontstaan dat je geen interesse hebt. Zit je met vragen over het aanbod of beantwoordt het niet helemaal aan je verwachting, dan staat onze consultant klaar om je te helpen.

8. Contractondertekening

Proficiat! Aangezien er naast een contract meestal ook heel wat andere papieren moeten ondertekend worden, vindt dit vaak plaats op kantoor. Als je nog vragen hebt over je start, kan je die zeker stellen ter plaatse of later via mail of telefoon.

Nu je een helder zicht hebt op het klassiek verloop van een procedure en wat je mag verwachten, kan je met het nodige vertrouwen in een sollicitatieprocedure stappen. Vraag bij het eerste gesprek altijd naar het specifieke verloop van het traject waarin je start. Klaarheid brengt rust en laat je toe je ten volle op elke stap te concentreren.
Als je samenwerkt met Arcadius, zal je in onze consultant een echte bondgenoot vinden die je doorheen dit volledige traject begeleid.

We zijn er om je vragen te beantwoorden, je te gidsen en te coachen. We spelen altijd kort op de bal en houden nauw contact via telefoon en mail. Dat doen we niet alleen om te vernemen hoe je gesprekken zijn verlopen, om je te informeren over de stand van zaken of een volgend gesprek in te plannen. Je mag ook op ons rekenen voor feedback over je interviews. Ook als het niet positief verlopen is, zal je steeds iets van ons horen. We beloven om je niet in het ongewisse te laten.

Onze blogpagina staat trouwens vol met tips & tricks om jou te helpen succesvol te zijn bij het solliciteren. Neem zeker een kijkje hier
Wil je graag samenwerken met Arcadius voor jouw zoektocht? Ontdek hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Aarzel niet om ons te contacteren als je vragen hebt.
Volg ons ook op LinkedInFacebook en Instagram.