Voor veel werknemers betekent thuiswerk een gezellige werkdag aan de keukentafel of zelfs in de zetel met de laptop op de schoot. Het zal je niet verbazen dat je om de zoveel tijd รฉรฉn of ander lichaamsdeel moet losschudden of plooien. Niet alleen je concentratie en je productiviteit lijden eronder maar ook je lichamelijke gezondheid, zeker op langere termijn. Fysieke klachten aan nek, rug, schouders en polsen kan je vermijden door je werkplek ergonomisch aan te passen. We zien ergonomie als een deel van het totaalpakket welzijn. Met onze 5 onmisbare tips voor het ideale thuiskantoor kan jij jouw werkplek inrichten voor meer productiviteit en creativiteit.
5 onmisbare tips voor het ideale homeoffice
1. Verhoog je concentratie in een rustige werkplek
Probeer bij de keuze van je thuiskantoor je woon- en werkruimte te scheiden. Idealiter installeer je je in een afzonderlijke ruimte waar je een blik naar buiten hebt, liefst op groen. De natuurlijke lichtinval en regelmatige verluchting zullen je bloeddruk doen dalen, je stress verminderen en je creativiteit boosten. Naast persoonlijke spullen die je inspireren, zorg je best voor zoveel mogelijk comfort. Als je je bureau in het midden van de ruimte plaatst, kan je vrij bewegen en de muren gebruiken voor opbergoplossingen. Breng de rust van de natuur naar binnen door te kiezen voor natuurlijke kleuren en plaats een aantal planten voor extra zuurstof.
2. Boost je werkritme met licht
Voldoende natuurlijk daglicht zet aan tot actie. Om verblinding of tegenlicht te vermijden, plaats je best je bureau zodat het licht zijwaarts invalt. Als dit niet mogelijk is, kan je in het ruime aanbod aan rolgordijen en jaloeziรซn zeker wel iets vinden om de zon uit je ogen te houden. Je ogen zullen zo minder snel vermoeid raken. Prikkel ook verder je dagritme door een variatie van bureaulamp, plafondlamp en daglichtlamp te installeren in je werkruimte. Licht zet aan tot actie!
3. Maak van je persoonlijke troon je powertool
Je latere zelf zal je dankbaar zijn voor een investering in een bureaustoel die volledig kan afgestemd worden op je lichaamsbouw. Kies bovendien voor een stoel die je een zelfzeker en krachtig gevoel geeft als je erin zit. We zetten nog even de optimale ergonomische instellingen op een rijtje:
- Hoogte zitoppervlak: Je kan je voeten plat op de grond zetten met een buiging in de benen van iets meer dan 90 graden. Alternatief kan je een voetensteun gebruiken.
- Diepte zitoppervlak: Je kniegewrichten en het zitoppervlak zijn op kleine afstand van elkaar.
- Rugleuning: Je kiest best voor een hoog model dat bij rechtop zitten en achteruit leunen een beetje meegeeft. Je onderrug is goed ondersteund (eventueel met een extra kussen). Je bekken is licht naar voren gekanteld.
- Armleuning: Je armen rusten op dezelfde hoogte als je bureautafel zodat de hoek tussen je boven- en onderarmen ongeveer 90 graden is en dit terwijl je schouders ontspannen zijn.
Je kan ook afwisselen met een kniestoel of zitbal die je lichaam stimuleren tot bewegen en je automatisch een goede houding geven.
4. Laat ruimte en orde op je bureautafel je rust brengen
Ook voor je bureautafel kies je best een exemplaar dat afgestemd is op jouw lichaam en voorkeuren. Rechtstaand of zittend werken of afwisselen, alles is in principe mogelijk. Opteer in elk geval voor een visueel aantrekkelijk bureau dat je voldoende plaats geeft om je werkmateriaal te plaatsen. Als je een monitor gebruikt, plaats deze dan op armlengte van je gezicht en met de bovenrand op ooghoogte. Sluit je laptop en werk met een apart toetsenbord en muis. Plaats alles in 1 lijn voor je armen. Werk je toch op een laptop, verhoog dan het scherm met een laptopstaander om nekklachten te vermijden. Werk kabels veilig weg en hou je bureaublad ordelijk. Als je veel belt met de hoorn tussen schouder en oor, kan een headset soelaas bieden. Kies dadelijk voor een model met active noise cancellation zodat je omgevingsgeluid kan beperken en steeds in rust kan werken.
5. Upgrade je pauzes tot energieboosters
De beste pauzes zijn beweegpauzes. Probeer minstens elke 2 uur recht te staan en de benen te strekken. Loop wat rond of, nog beter, ga een frisse neus ophalen in je tuin of op terras. Ook voor je ogen zijn korte beeldschermpauzes sterk aanbevolen. Kijk daarom regelmatig gewoon even weg van het scherm. Wil je graag all-in gaan? Op YouTube vind je talrijke videoโs met stretch- en yogaoefeningen zittend of staand specifiek voor een kantoorsetting. Een gezonde mens in een gezond lichaam… daar gaan we voor!
We hopen dat onze tips je kunnen inspireren om extra aandacht te besteden aan een optimaal thuiskantoor waarin je productiviteit, creativiteit en concentratie maximaal zijn.
Wil je graag samenwerken met Arcadius voor jouw zoektocht? Ontdekย hierย wat wij voor jou kunnen betekenen. Tot snel!