Een tegenaanbod van mijn werkgever! Wat nu?

Je hebt de moedige beslissing genomen om te kiezen voor verandering in je werksituatie. Nu je een contract voor jouw droomjob aangeboden krijgt bij jouw ideale werkgever, dien je je ontslag in. Alsof het niets is, krijg je een wervelend tegenaanbod. Je staat voor een moeilijke keuze: het avontuur waar je van droomde of de verleiding om toch te blijven. We bieden je graag een aantal ankerpunten om de juiste keuze te maken voor jezelf op lange termijn.

4 belangrijke overwegingen bijย een tegenaanbod van je huidige werkgever

1. Je initiรซle drijfveren om van job te veranderen

Wanneer je zelf beslist om op zoek te gaan naar een nieuwe job, is dat meestal een weloverwogen en bewuste keuze voor verandering. Of je nu graag een uitdagendere jobinhoud wilt, meer work-life balance, betere leeropportuniteiten of gewoon klaar bent voor de volgende stap in je carriรจre: jouw prioriteiten en drijfveren liggen niet meer in lijn met wat je werkgever kan bieden.

Normaal gezien heb je zelf al (deels) aangeven wat je graag anders zou zien en werd er geen afdoende oplossing of aanpassing geboden. Waarom dan nu plots wel? Blijf vooral heel dicht bij jezelf, je wensen en je prioriteiten. Een korte termijn motivator zoals een hoger loon is slechts een tijdelijk zoethoudertje.

2. Je ego en comfortzone

Een tegenaanbod krijgen onder welke vorm ook lijkt heel erg flatterend en strelend voor het ego. De werkgever wil iets extra doen om jou te houden. Je comfortzone verlaten voor het onbekende kan heel beangstigd zijn. Weten wat je hebt, is ook weten wat je niet hebt. En laat dat laatste nu net de basis zijn waarom je eigenlijk op zoek ging naar een andere job.

Ook al maak je een sprong in het onbekende, je nieuwe uitdaging voldoet aan al je wensen en noden op korte en lange termijn. Een betere toekomst voor jezelf, een juiste keuze voor jezelf en voor professionele groei. Na een inwerkperiode wordt deze nieuwe werkplek je nieuwe comfortzone.

3. De echte motivatie van je werkgever

Hoe egostrelend een tegenaanbod ook mag zijn, de motivatie van de werkgever ligt vaak op een heel ander niveau. Hij is zich namelijk ten volle bewust van jouw waarde alsook van de investering die jouw vervanging met zich meebrengt. Niet alleen de kost van de rekrutering in tijd en geld maar ook de investering in opleiding en de tijdelijke productiviteitsdaling tellen hier mee. Cru gesteld is het dus voor een bedrijf gewoon goedkoper en handiger dat je blijft.

4. Je lange termijnrelatie met je werkgever

Gealarmeerd door je nakend vertrek doet de werkgever vaak een aanbod met grote impact op korte termijn: meer loon, een mooiere jobtitel, meer verantwoordelijkheid of aanpassing van je werkomgeving. Denk goed na over de gevolgen op langere termijn.

De vertrouwensrelatie met je werkgever is sowieso beschadigd. Jouw loyaliteit en engagement zal makkelijker in vraag worden gesteld. Voor de keuze gesteld zal de werkgever vaak voor anderen kiezen bij toekomstige promoties, loonsverhogingen en sta je vaak als eerste op de lijst bij afdankingen.

Regelmatig zien we dat kandidaten die ingaan op een tegenaanbod van hun werkgever, korte tijd later alsnog het bedrijf verlaten. De gemaakte beloftes worden niet ingelost, de initiรซle redenen om te veranderen komen terug naar boven. Denk dus goed na over waarom je je zoektocht naar iets nieuw begon en vooral wat voor jou het beste is op langere termijn. Het vraagt veel moed om te veranderen en een sprong te maken naar een nieuwe toekomst.

Onze consultants staan klaar om jou te begeleiden en te helpen. Aarzel niet om ons te contacteren.

Wil je graag samenwerken met Arcadius voor jouw zoektocht?ย Ontdek hierย wat wij voor jou kunnen betekenen. Tot snel!

Volg ons ook opย LinkedIn,ย Facebookย enย Instagram.