AI, een vloek of zegen voor je job als assistent?

Nog niet zo heel lang geleden typten naarstige secretaresses elke brief met hun typemachine. Foutje gemaakt? Pagina opnieuw beginnen! Dankzij nieuwe technologieën is die tijd gelukkig vervlogen. De secretaresses van gisteren die overschakelden naar de toen angstaanjagende en revolutionaire computers, zijn de assistentes van vandaag. Hun jobinhoud en verantwoordelijkheden zijn mee geëvolueerd van puur uitvoerende taken naar boeiende inhoudelijke en intellectuele uitdagingen. De nog overblijvende basistaken gebeuren steeds sneller, efficiënter en makkelijker dankzij nieuwe tools. Eigenlijk is Artificiële Intelligentie gewoon een upgrade van die toolbox. Is AI dan een vloek of zegen voor je job als assistent?

AI, nu al een deel van onze leef- en werkwereld

Artificiële Intelligentie is een verzamelnaam voor allerlei applicaties die complexere taken uitvoeren op basis van databronnen. Momenteel overheerst de hype rond Chat GPT het gesprek maar eigenlijk bestaat AI al veel langer. Denk maar aan Siri of Alexa. Het maakt integraal deel uit van ons leven, soms zelfs zonder dat we het weten. Meer en meer tools bevatten ook een AI component. Denk maar aan Canva die recent een aantal bijzonder indrukwekkende en handige AI tools uitrolde. Maken deze evoluties je job als assistent overbodig? Natuurlijk niet!

AI, streamliner van jouw workflows

Als je de beschikbare technologie kritisch evalueert en met open mind omarmt, kan AI een absolute opstap zijn om een nog betere assistent te worden. Ga dus echt actief op zoek naar elementen die je repetitief werk kunnen vergemakkelijken en (deels of volledig) automatiseren. Zo maak je tijd vrij voor taken die jouw meerwaarde in de verf zetten. Taken zoals agenda management en email screening kunnen perfect opgevangen worden door AI. Communicatie, contacten leggen, problemen oplossen, meedenken en creatief zijn: dat kan AI niet, maar jij wel!

AI, uitnodiging om jezelf te ontplooien

Met AI tools opent zich een wondere wereld die overdonderend en soms ook best angstaanjagend kan zijn. Het is evenwel belangrijk om met open geest op zoek te gaan naar kennis en kunde. Dit laatste is zelfs cruciaal om als assistent niet enkel vandaag maar zeker morgen relevant te blijven. Volg daarom trainingen en webinars. Verdiep je in nieuwsbrieven en artikels. Luister naar relevante podcasts. Ook in je vrije tijd. Je deze nieuwe tools eigen maken en ze integreren in je dagelijkse workflow, zijn de enige manieren om mee te zijn en een meerwaarde te blijven bieden. AI biedt bijzonder interessante mogelijkheden.

Toch kunnen deze de assistent van vandaag en morgen niet vervangen. Daarvoor mist het onder meer de verbeeldingskracht van het menselijk brein, de emotionele intelligentie en de kunst om tussen de regels te lezen. Enkel de assistent die nieuwe technologieën niet omarmt, zal eindigen als de secretaresses die indertijd hun typemachine niet wilden inruilen door een computer. De call-to-action is duidelijk!

Samengevat is AI bovenal een enorme wake-up call om nieuwsgierig aan de slag te gaan met nieuwe tools. Het is een uitnodiging om jezelf vandaag te ontwikkelen om klaar te zijn voor de realiteiten en business noden van morgen. Wacht dus niet tot het te laat is en stap uit je comfortzone om de passende tools te integreren in jouw workflow. Zo kan jij meer tijd en energie spenderen aan wat echt een meerwaarde heeft.

We wensen je veel leergierigheid toe in je ontdekkingstocht.

Wil je graag samenwerken met Arcadius voor jouw zoektocht? Ontdek hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Tot snel!

Meer weten? Like en volg ons op LinkedIn, Facebook of Instagram voor verdere tips.