Wegwijs in het zoeken naar je eerste job

Heb je sollicitatiekriebels en veel goesting om je professionele carrière te starten of te heroriënteren? Yes! Hoe begin je nu eigenlijk aan die zoektocht naar jouw droomjob? Zeker als je net afstudeert en/of nog niet goed weet wat je wil gaan doen, kan de gigantische waaier aan mogelijkheden erg overdonderend zijn. Als ervaren rekruteerders maken we je graag wegwijs in deze uitdagende zoektocht.

Hoe je droomjob vinden in 5 stappen

1. Begin bij het begin: jezelf en je wensen

Om een goed en volledig beeld te krijgen van de functie die je zoekt, zijn voorafgaande research en oprechte introspectie essentieel. Als je weet wat je ongeveer zoekt, wordt de zoektocht plots veel makkelijker. Trek je Sherlock Holmes-jas aan en ga op onderzoek om alle aspecten in kaart te brengen. Waar denken we bijvoorbeeld aan:

  • Jezelf: Wie ben je als persoon? Wat zijn je sterktes en werkpunten? Bij welk type manager/team zou ik best passen? Wat zijn je persoonlijke noden (bijv. geen open space)?
  • Functie: Wat doe je graag en waar ben je goed in? Sluiten mijn talenten aan bij wat de job effectief inhoudt? Full- of parttime? Alleen of in team?
  • Bedrijf: Voor welk soort bedrijf wil je graag werken? Zijn er bepaalde sectoren die je interesseren? Beursgenoteerde multinational of klein familiebedrijf? Welke regio (binnen- of buitenland)? Wat moet het bedrijf zeker aanbieden (loonpakket, opleiding, toekomstperspectieven…)?

Raak niet ontmoedigd door onze soms moeilijke vragen. Als student kan je even terugdenken aan je ervaringen tijdens stages, vakantiejobs of groepswerken. Ook hobby’s en vrijetijdsbestedingen brengen soms heel waardevolle puzzelstukken. Ga op zoek naar waar je van nature goed in bent, wat je goed afgaat en waar je complimenten voor krijgt. Praat met je familieleden en goede vrienden over hoe zij jou zien. Inspiratie over de functie zelf en wat ze inhoudt, vind je in jobadvertenties en artikels.

Hoe dichter je bij jezelf staat en bij wat je wilt, hoe authentieker en krachtiger je zal overkomen in je motivatie. Zo kan je tijdens een sollicitatieprocedure makkelijker overtuigen, een band creëren en vooral vertrouwen wekken bij een potentiële werkgever. Als je je toekomst goed in beeld hebt, zit je sneller op dezelfde golflengte zonder valse verwachtingen noch bij jou noch bij het bedrijf.

2. Maak de perfecte eerste indruk met je CV

Op onze blogpagina kan je struinen door verschillende tips en tricks om jouw curriculum vitae op te luisteren. Vermeld zeker je belangrijkste verwezenlijkingen tijdens je studie. Denk heel breed naar projectwerk, engagementen, studentenjobs en stages. Voeg deze ook zeker toe aan je LinkedIn-profiel.

3. Wie zoekt, die vindt.

Nu je je talenten en wensen goed in kaart hebt, kan je echte zoektocht beginnen. Probeer de link te leggen tussen je eigen competenties en wat in de jobomschrijving wordt gevraagd. De tijd van krantenadvertenties is reeds lang vervlogen. De meeste vacatures vind je gewoon op het internet. Schrijf je niet enkel online in bij de officiële overheidssites maar ook op klassieke jobsites. Vergeet ook niet om de vacature-pagina van LinkedIn te raadplegen. Daarnaast kan je je inschrijven bij interim- en selectiekantoren.

Merk op dat sommige kantoren (zoals Arcadius trouwens) echt gespecialiseerd zijn in bepaalde profielen of sectoren. Als je goed weet welke richting je uit wilt, kies dan bewust voor een passend kantoren. Zij hebben namelijk een heel groot netwerk en weten welke bedrijven actief op zoek zijn naar aanstormend talent. Zij zijn ook best geplaatst om je gericht advies te geven. Vind je op hun site niet dadelijk een job die bij je past, solliciteer dan zeker spontaan. Zo staan je gegevens en profiel in hun database.

4. Gevonden! Wat nu?

Heb je het gevoel dat een vacature volledig aansluit bij wat je zoekt? Solliciteer dan via de aangegeven kanalen: mail, telefoon of online sollicitatie. Toon je oprechte interesse in de jobaanbieding en motiveer met jouw authentieke verhaal.

Spreekt een vacature je aan, maar mis je een paar criteria? In onze ervaring pas je hier best de 80/20 regel toe. Match je 80% met het gevraagde profiel, dan kan je gewoon solliciteren. Trouwens, als je vragen hebt over een jobomschrijving, stel die dan zeker aan de contactpersoon.

5. Het sollicitatiegesprek: een job en/of een ervaring rijker

Nooit eerder gedaan of nood aan een opfrissing van do’s & don’ts? Je kan op onze blogpagina terecht voor advies over de voorbereiding van je interview. Zo’n gesprek is een unieke kans om kennis te maken met je potentiële werkgever. Net als jij, is dat bedrijf ook op zoek naar een perfecte match. Zo’n match betekent dus een klik en chemie aan beide kanten.

Loopt alles op rolletjes en vinden jullie elkaar tijdens de selectieprocedure, dan start jij waarschijnlijk binnenkort in jouw eerste/nieuwe job! Hoera! Als er geen match is, dan ligt er zeker een groeikans voor jou. Ga dus echt het waarom-gesprek aan met de rekruteerder. De kunst is om te leren uit elke sollicitatie-ervaring.

We hopen dat deze wegwijs in 5 stappen je helpt in het vinden van je eerste of nieuwe job. We wensen je alvast veel succes met je sollicitaties.
Wil je graag samenwerken met Arcadius voor jouw zoektocht? Ontdek hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Aarzel niet om ons te contacteren als je vragen hebt.

Volg ons ook op LinkedInFacebook en Instagram.