Wat zijn je werkpunten of zwaktes?

Deze interviewvraag is uitgeroepen tot een van de meest gevreesde sollicitatievragen en heeft al tot menig angstaanval en zweetvlek geleid. We zullen je echter laten zien hoe het eerder een geweldige kans is om je zelfkennis te tonen. En die kennis is een zeer belangrijke kwaliteit in elke volwassen werkrelatie. Ben je klaar om van zwakte naar kracht te gaan?

4 Insider tips: hoe pak je de meest gevreesde sollicitatievraag aan

1. Voorbereiding is de sleutel

We hebben het in onze vorige blog al gemeld: als je je niet voorbereidt, bereid je je voor op een mislukking. De “wat is je zwakte”-vraag is een vast onderdeel in elk sollicitatiegesprek. Beschouw de zelfreflectie-oefening die we voorstellen daarom niet als tijdverspilling. Het is juist het tegenovergestelde. Maak jezelf een lekker kopje thee en vind een rustig plekje waar je aan introspectie kan doen. Bekijk alle aspecten van je professionele zelf en schrijf op wat je ziet. Het goede en het minder goede.

2. Benoem je zwakke punten

Iedereen die op deze planeet rondloopt (of op de maan) heeft zowel sterke als zwakke punten. We zullen je een groot geheim verklappen: rekruteerders hebben ze ook … Zet je minder sterke punten op een rijtje, of toch die punten die je wil delen met anderen. Er kunnen er zelfs meer dan één zijn. Goed! Je bent eerlijk! Leonard Cohen schreef: “There is a crack in everything, that’s how the light gets in”. Hij had gelijk. Dus, kijk naar je scheuren, en richt je dan op het licht.

3. Toon je groeipad aan

Je zwakte is minstens één keer naar boven gekomen, waarschijnlijk zelfs al een paar keer tijdens je professionele leven. Kan je je de eerste keer herinneren? En de laatste? Nu, kijk naar hoe je bent geëvolueerd. Zowel professioneel als persoonlijk heb je elke keer weer iets bijgeleerd. Bij elke gelegenheid ben je beter geworden in het omgaan met je zwakte. Dat is het licht- of groeipad waar rekruteerders naar op zoek zijn.

4. Geef voorbeelden

Vind het beste voorbeeld van werksituaties waar je werkpunt is opgedoken. Met respect voor je privacy (en die van de betrokkenen), vertel je je verhaal aan de recruiter. Laat zien hoe je met de situatie bent omgegaan en van daaruit bent gegroeid. Het demonstreren van dit niveau van zelfkennis toont een enorme sterkte in een sollicitatiegesprek. Het bewijst niet alleen je volwassenheid, maar ook je openheid voor (toekomstige) groei.

Welk werkpunt moet je delen? Er is geen goed of fout antwoord. Het gaat echt om eerlijkheid en waarheid. Blijf vooral niet steken in stereotypen. We hebben ze al zo vaak gehoord. Wees moedig, wees echt en wees jezelf. Dat is het beste!

We hopen dat je ontdekt hebt hoe je een lastige vraag kan omtoveren tot een gedroomde kans om te schitteren. Weet je niet goed hoe je aan een zelfanalyse moet beginnen? In dit blogartikel vind je alvast 5 stevige handvaten. Wij wensen je veel succes met je sollicitaties en interviews. Voel je vrij om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder.

Op zoek naar meer tips om in je sollicitatiegesprek uit te blinken? Kijk dan op onze andere blogs. Je vindt ons ook op LinkedIn en Facebook.