Maak de perfecte eerste indruk met jouw cv-foto

Alhoewel niet verplicht, is het in België toch gebruikelijk om een foto op je CV te plaatsen. Deze professionele foto van pasfotoformaat geeft een extra persoonlijke touch aan jouw CV. Door jezelf in beeld te brengen creëer je een eerste visuele kennismaking voor een rekruteerder of het bedrijf waar je solliciteert. Hoe laat je de perfecte eerste indruk na?

Stralen op jouw CV doe je met deze 4 onmisbare tips

1. Vermijd selfies koste wat kost

Selfies vervormen bijna altijd je gezicht en lichaam. Maak dus geen karikatuur van jezelf! Schakel gewoon even een vriend of familielid in die om kan met een camera of doe beroep op een professionele fotograaf. Vergeet niet dat je je visitekaartje aan het maken bent. Je kan je foto gebruiken als jouw professionele online brand, bijvoorbeeld op LinkedIn of Twitter.

2. Creëer verbinding door je blik

Tover jouw warme, vriendelijke en spontane glimlach tevoorschijn en kijk vol vertrouwen in de lens alsof je echt naar iemand kijkt. Niet jouw comfortzone? Zoek een spiegel en probeer uit welke blik het natuurlijkst is voor jou. Zoals bij een pasfoto, komen enkel je hoofd, nek en eventueel bovenkant van je schouders in beeld.

3. Straal professionaliteit uit

De focus ligt op jouw CV. Deze foto is dus niet het moment voor fashion statements, make-up experimenten, gekke bekken of extravagante kapsels. Draag gewoon wat je zou aandoen om te gaan werken of om op sollicitatiegesprek te gaan. Donkere, effen kleuren geven het beste resultaat.

4. Hou het neutraal

Dit is jouw foto en enkel jouw foto. Plaats geen afleiding in het beeld (geen objecten, dieren, kinderen…). Ook de achtergrond hou je best in een lichte en effen kleur. Kies voor een zachte, natuurlijke belichting. Hou de volledige focus op jezelf en je uitstraling.

Hoe kies je de beste foto van een shoot? Vraag oprechte feedback aan verschillende mensen en probeer je in de schoenen van je potentiële werkgever te verplaatsen die je nog nooit heeft ontmoet. Bedenk welke foto het best jou en jouw waarden weergeeft. Klaar? Vergeet dan niet deze foto in te stellen als profielfoto op al je professionele sociale media. Zo creëer je je eigen professional brand.

We wensen je alvast veel succes met je sollicitaties. Voor meer tips voor het maken van het perfecte CV, surf zeker naar onze blog. Je vindt ons ook op LinkedIn en Facebook.