Hoe kies je de beste job voor jou?

Proficiat! Hoe fantastisch toch dat één of meerdere werkgevers jou als ideale kandidaat uit het selectieproces hebben gekozen. Nu is het aan jou want it takes two to tango… Was het liefde op het eerste zicht en ben je helemaal klaar om je handtekening onder je contract te zetten? Fijn voor jou! Bekruipt je toch een twijfelgevoel of ben je overweldigd door keuzestress? Dan kunnen deze 5 vragen je misschien helpen om de beste keuze voor jezelf te maken!

5 criteria om een jobvoorstel te evalueren

1. Is er een match tussen wat jij belangrijk vindt en wat de job biedt?

Weet je nog waarom je aan je zoektocht bent begonnen? Als je het antwoord op die waarom terugvindt in de nieuwe job, ben je al goed op weg. Wilde je een job waar jouw talenten beter benut en ontwikkeld worden, waar je meer voordelen hebt of waardoor je gewoon korter bij huis kan werken? Dit is voor iedere werkzoekende anders en heel persoonlijk. Belangrijk is dat je jouw topprioriteiten terugvindt in de nieuwe job. De job die jou de beste ervaring geeft voor jouw noden, heeft uiteindelijk een grote stap voor.

2. Wakkert de jobinhoud jouw passie en talenten aan?

Je hebt voor deze job gesolliciteerd op basis van een jobomschrijving. Neem die er even terug bij en lees hem nog eens grondig. Word je er blij en enthousiast van? Heb je zin om er dadelijk een lap op te geven? Als je niet blij wordt van wat je gaat doen, maakt het eigenlijk niet uit hoeveel salaris er op tafel ligt. Je zal weinig of geen plezier beleven aan je werk en dat is, zeker op langere termijn, een moeilijke zaak.

3. Ben je tevreden over wat de job je brengt?

Naast een salarispakket betekent een job ook voldoening halen uit wat je doet en groeien als persoon en professional. Hopelijk heb je een evenwichtig voorstel gekregen waarin je jezelf helemaal kan terugvinden. In onze blog over de loonjungle vind je wegwijzers om een loonpakket in kaart te brengen en te benchmarken. Denk aan het volledige salarispakket: het nettoloon en de voordelen. Soms zitten er ook kleine gelukmakers tussen. Een ander aspect van happiness @work en een ware energiebooster is de voldoening die je straks uit je werk gaat halen. Hoe zal jij straks het verschil gaan maken? Bekijk ook grondig de loopbaanplannen, ontwikkelings-  en opleidingsmogelijkheden die een werkgever biedt. Op langere termijn kan dit een echte springplank bieden voor je verdere carrière. Biedt het voorstel in zijn geheel een evenwicht dat werkt voor jou?

4. Was er een klik met je nieuwe leidinggevende en je collega’s?

Meestal heb je tijdens de sollicitatiegesprekken je rechtstreeks leidinggevende leren kennen. Hoe verliep deze ontmoeting? Is dit de manager die jou naar een volgend niveau kan brengen en je talenten zal helpen ontwikkelen? Ligt zijn persoonlijkheid en managementstijl jou? Je hebt misschien ook al met een aantal collega’s kennisgemaakt. Vond je het oprecht leuke mensen en ben je nieuwsgierig om hen terug te zien? Hoe was de sfeer in het team? Als je kiest uit meerdere jobs, dan heb je nu ook de gelegenheid om je toekomstige collega’s te kiezen. Gezien je toch aanzienlijk veel tijd doorbrengt op je werk, is dit aspect echt niet onbelangrijk.

5. Ga je jezelf kunnen zijn en je goed kunnen voelen op deze werkplek?

Vanaf je aankomst aan het bedrijfsgebouw en het welkom van de receptionist tot de wachtruimte en de vergaderzaal waar je sollicitatiegesprek doorging: welk gevoel ging door je heen? Ging je met de glimlach binnen en buiten en kon je niet wachten om terug te komen voor een volgend gesprek? Heb je je nieuwe werkplek gezien of kan je je er een beeld van maken? Zie je jezelf daar zitten en het beste van jezelf geven? Sluiten de waarden van het bedrijf aan bij je persoonlijke kernwaarden? Wil je ten volle je schouders zetten onder hun missie en visie zetten? Wist je dat in plaats van salaris, de bedrijfscultuur echt één van de belangrijkste factoren voor tevredenheid op het werk is? Als je echt jezelf kan zijn en je goed voelt, gaat alles zoveel vlotter.

It takes two to tango. Zij kiezen voor jou, kies jij ook voor hen? In deze beslissing sta jij absoluut op de eerste plaats. Jij bent degene die het grootste deel van zijn tijd op die nieuwe werkplek gaat doorbrengen, jij staat elke dag in de file (of net niet), jij eet alleen je boterhammen in de cafetaria of geniet van een lekker slaatje met je collega’s op een gezellig pleintje iets verderop. Het gaat om jou, jouw carrière, jouw welzijn en geluk… Wellicht krijg je veel welgemeende adviezen en meningen. Blijf vooral heel dicht bij jezelf. Een portie verstand en heel veel intuïtie of buikgevoel brengt je zonder twijfel naar de ideale volgende stap.

We wensen je uiteraard alle succes toe in je nieuwe job! Kom je er niet uit, aarzel dan zeker niet om ons team te contacteren. We helpen je graag verder! Wil je graag samenwerken met Arcadius voor jouw verdere zoektocht? Ontdek hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Tot snel!

Volg ons ook op LinkedInFacebook en Instagram.