Hoe je mentale veerkracht vergroten op het werk

Je mentale veerkracht zorgt dat je vlot kan herstellen van een mislukking, tegenslag of stress. Je veert als het ware terug in balans. Het goede nieuws is dat je veerkracht kan ontwikkelen. We geven je een aantal pijlers waarop je zelf kan verderbouwen. Op naar een productiever, efficiënter en positiever werkleven!

4 handvaten om jouw mentale gezondheid op het werk zelf te versterken

1. Zorg voor jezelf

Zie jezelf graag en aanvaard wie je bent in al je aspecten. Wees mild voor jezelf (en voor anderen) en laat perfectionisme en controledrang varen. Bouw bewust energiegevende activiteiten in je werkdag in. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Zelfs een korte pauze kan je concentratievermogen vergroten en je onrust verminderen. Een wandeling tijdens de lunchpauze, 5 minuten ademhalingsoefeningen, even dagdromen of een praatje maken. Zorg voor je lichaam en kies voor gezonde voeding. Neem voldoende rust en besteed aandacht aan je slaaphygiëne.

2. Bewaak je grenzen

Stilstaan bij je energievreters is een essentiële tool om je evenwicht te bewaren. Eens je je bewust bent van wat je stress geeft en welk effect dat heeft op jou, kan je je grenzen trekken. Ook al voelt het soms heel onconfortabel om neen te zeggen, toch is het helemaal oke om op een constructieve manier grenzen aan te geven. Je houden aan je dagelijkse werkplanning biedt niet alleen structuur maar ook rust. Installeer een duidelijke scheiding tussen werk en privéleven (ook als je van thuis werkt). Maak verder duidelijke afspraken met collega’s en leidinggevenden over contact buiten de werktijd. Leg je smartphone vaker aan de kant en kies ‘s avonds voor ontspanning! Zo kan jij opgeladen aan de volgende werkdag beginnen.

3. Activeer je groeimindset

Wees nieuwsgierig en probeer eens iets nieuws. Het breekt de routine en voorkomt verveling. Uitdagingen zorgen voor nieuwe perspectieven en zijn energieboosters. Of je nu kiest om deel te nemen aan een netwerkevent, om een workshop yoga te volgen of een nieuwe taal te leren. Uit je comfortzone stappen en iets nieuws leren is groeien als mens en als professional. Je vergroot niet alleen je vaardigheden maar versterkt ook je motivatie. Wie weet ontdek je zelfs een nieuw talent!

4. Vraag om hulp

Hulp vragen is absoluut geen teken van zwakte of kwetsbaarheid. Het getuigt van kracht, inzicht en zelfkennis. Weet je nog niet waar je valkuilen en grenzen liggen of hoe je aan een zelfanalyse begint? Ontdek er alles over in dit blogartikel  Bouw daarnaast een goed zakelijk en persoonlijk netwerk om je heen van vrienden, collega’s, mentoren waar je op kan terugvallen. Een luisterend oor, een klankbord, een technische hulplijn. Verbind je met mensen waar je op een vrije manier kan praten, vragen stellen of zorgen uiten. Kom je in echt zware problemen, zoek hulp bij de vertrouwenspersoon of HR in je bedrijf. Je kan ook externe professionele hulp van een arts, coach of therapeut inroepen.

Je veerkracht ontwikkelen is een levenslange oefening. Hoe groter je vermogen om vlot te herstellen van een tegenslag of teleurstelling, hoe sneller je terug in balans komt.

We hopen alvast dat onze handvaten als basis kunnen dienen voor een productiever, efficiënter en positiever werkleven. Ben je toch uit evenwicht geraakt, blijf er niet mee zitten. Praat erover met iemand bij wie dat veilig voelt.

Volg ons voor andere loopbaantips op LinkedIn, Facebook en Instagram.