Hoe dien je je ontslag in?

Je ontslag indienen doe je niet alle dagen. Daarom zetten we graag het wat, wanneer en hoe voor je op een rijtje. Naast het juridische luik komen er namelijk heel wat praktische en soms ook emotionele aspecten aan te pas. Stap voor stap kom je zo dichter bij je nieuwe job en kan je op de best mogelijke manier afscheid nemen van je huidige werkgever.

Van ontslag indienen naar je nieuwe baan in 5 stappen

1. Je ontslag voorbereiden

Je hebt de moedige beslissing genomen om van job te veranderen. Je kan beginnen met de opmaak van je ontslagbrief. Richt je brief aan HR, je leidinggevende of de algemeen directeur en hou het zakelijk en feitelijk. Wettelijk gezien moet de brief volgende elementen bevatten: de exacte datum, je naam en adresgegevens, het adres van de werkgever, de aankondiging van je ontslag, de begindatum van je opzeg en de wettelijke opzegtermijn en uiteraard jouw handtekening.

Je kan altijd een woordje van dank toevoegen. Je hoeft geen reden van vertrek op te geven. De brief kan je ofwel aangetekend versturen ofwel persoonlijk laten aftekenen voor ontvangst. Hou steeds een kopie voor jezelf. Als je op zeker wil spelen, is het aangewezen om de brief aangetekend te versturen.

Een extra woordje uitleg over opzegtermijnen: Je kan via deze tool je officiële opzegtermijn berekenen. De termijn start altijd op de eerstkomende maandag volgend op de verzending of aftekening. Verstuur je aangetekende brief ten laatste op woensdag voor ingang op de daaropvolgende maandag. Vanaf 1 januari 2023 zal dit voor dinsdag moeten. Je ontslagbrief persoonlijk laten aftekenen kan tot vrijdag.
Wil je toch vroeger vertrekken dan de officiële termijn, dan kan je daarover met je werkgever onderhandelen.

2. Je ontslag geven

Uit respect is het altijd beter om je leidinggevende persoonlijk te informeren over je beslissing. Bedank zeker je manager en probeer te benoemen wat je meeneemt uit je ervaring bij het bedrijf. Als je voor je wettelijke opzegtermijn wil vertrekken, probeer de leidinggevende te overtuigen met argumenten als je blijvende inzet, een vlotte overdracht, je engagement om geen sollicitatieverlof of ander verlof op te nemen.

Spreek goed af hoe en wanneer jij of zij/hij de collega’s informeert. Reacties kunnen heel erg verschillen van verrassend positief tot boosheid en chantage. Hou vooral in je achterhoofd dat een werkgever nooit een ontslag kan weigeren. Wat zij/hij wel kan doen, is je een tegenaanbod doen om je vooralsnog aan boord te proberen houden. In onze blog Een tegenaanbod, wat nu? kan je hierover alles lezen.

3. Tijdens je opzegperiode

Een opzegperiode gemotiveerd uitdoen is soms moeilijk. Je nieuwe uitdaging lonkt namelijk net om de hoek. Toch is het belangrijk om het professioneel te houden. De wereld is namelijk kleiner dan je denkt.

Rond lopende projecten indien mogelijk af, zorg voor een goede overdracht, maak een handleiding van je job en leid je opvolger op. Hoe moeilijk het ook is, probeer niet te roddelen of je binnenkort ex-collega’s aan te steken om ook te vertrekken. Je hoeft je helemaal niet schuldig te voelen over je vertrek.

4. Je laatste dagen

Neem de tijd om de collega’s die je wil bedanken, persoonlijk aan te spreken. Als het gebruikelijk is, kan je een afscheidsmoment organiseren met een hapje en een drankje. Ruim je bureau op en verwijder je persoonlijke spullen. Zorg ervoor dat alle documenten in orde zijn: vakantieattest, loon, bonussen en vakantiegeld. Lever op de laatste dag al je materiaal netjes en correct in: sleutel, badge, laptop, smartphone en wagen. Kortom, sluit dit hoofdstuk op een juiste manier af.

5. Een nieuw hoofdstuk

Even trots terugkijken is mooi, gespannen vooruitkijken nog leuker! Wil je contact houden met je collega’s, dan is dit het ideale moment om je LinkedInnetwerk uit te breiden. Zo hou je in 1 klik contact en kan je, eens je gestart bent bij je nieuwe werkgever, snel je nieuwe contactgegevens verspreiden. Hopelijk kan je even de tijd nemen om te ontspannen voor je eerste werkdag. Zit je met twijfels over do’s and don’t’s op je eerste werkdag, lees dan meer hier.

We hopen dat onze stappengids je geholpen heeft om het indienen van je ontslag professioneel te laten verlopen. Wil je meer informatie of een extra woordje uitleg, neem zeker contact op met ons. We helpen je graag verder.
We wensen je bijzonder veel succes toe in je nieuwe job. Draait dat toch niet helemaal uit zoals je had verwacht, geef ons dan zeker een seintje.

Wil je graag samenwerken met Arcadius voor jouw zoektocht? Ontdek hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Tot snel!

Volg ons ook op LinkedInFacebook en Instagram.