Hoe bereid je je voor op je video-interview?

In onze online of face-to-face diepte-interviews nemen we de tijd om je professioneel te leren kennen, naar je behoeften te luisteren en je competenties te verkennen. Door een duidelijk beeld te krijgen van je persoonlijkheid, hard & soft skills en ambities kunnen we je niet alleen optimaal matchen voor een job, maar ook op bedrijfscultuur en de behoeften & persoonlijkheid van een manager. Inhoudelijk is er geen verschil tussen een online en een face-to-face interview. De setting is echter wel heel anders. Hier zijn een paar tips over hoe je kan scoren tijdens een video-interview.

Wees technisch voorbereid

Bij Arcadius gebruiken we vooral Skype voor onze online interviews. Check goed op voorhand of je computer up-to-date is en over de benodigde software beschikt. Test je internetverbinding en controleer of je camera en audio goed werken. Plaats je camera op ooghoogte en controleer de camerahoek. Om onnodige stress te voorkomen, raden we je sterk aan om minstens 24 uur van tevoren (samen met een vriend) een test te doen. Dit geeft je ruimschoots de tijd om eventuele problemen op te lossen. Houd ons telefoonnummer bij de hand als je toch tegen een technisch probleem aanloopt.

Bereid je omgeving voor en vermijd onderbrekingen

Een online interview vereist focus en concentratie. Zorg ervoor dat je een rustige en kalme omgeving kiest. Jij en alleen jij staat in de schijnwerpers. Verwijder eventuele afleidingen op de achtergrond en probeer deze zo neutraal mogelijk te houden. Vermijd sterk tegenlicht, want de camera zal er automatisch op focussen en niet meer op jou. Vergeet niet dat je er ook voor kunt kiezen om de achtergrond te vervagen.
Probeer onderbrekingen zoveel mogelijk te vermijden. Informeer je huisgenoten vooraf over je meeting en hou huisdieren, waar mogelijk, uit de buurt van je interviewruimte.

Dress for success

Als je beslist wat te dragen, kies dan dezelfde type outfit als voor een persoonlijk gesprek. Hou rekening met de algemene tips en kleed je correct van top tot teen. Bespaar jezelf zo een gênante situatie tijdens een online sollicitatiegesprek. Overdreven fluorescerende en zeer donkere kleuren hebben de neiging om wazig over te komen en kunnen de beeldkwaliteit verstoren. Kleuren met een middentoon hebben het beste effect. Patronen worden vaak vervormd en kunnen behoorlijk afleiden. Hetzelfde geldt voor flashy juwelen en overdreven make-up.

Maak oogcontact met je gesprekspartner

Oogcontact creëert verbinding. Kijk recht in de camera zoals je naar onze consultant zou kijken. Je ziet ook je eigen beeld op het scherm, probeer om daar niet naar te kijken.

Let op je lichaamstaal

De camera legt elke beweging vast, dus let op hoe je zit en je handen beweegt. Als je jezelf voor de camera positioneert, zorg er dan voor dat je bovenarmen in het zicht zijn. Laat wat ruimte boven je hoofd zodat je lichaamstaal goed overkomt.

Gebruik je desktop of laptop, niet je smartphone

Desktops en laptops hebben over het algemeen superieure audio- en cameramogelijkheden dan een smartphone. Als je het gebruik van je smartphone niet kunt vermijden, zorg er dan voor dat je hem niet in je handen houdt terwijl je in een interview zit. Zoek of creëer een stevige ondergrond op de juiste hoogte en met de juiste hoek, en plaats je smartphone er stabiel op.

Glimlach!

Door een prettige en geëngageerde uitdrukking te houden, kun je een gevoel van vertrouwen overbrengen op je gesprekspartner. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat glimlachen de stress vermindert… altijd een goede zaak tijdens een interview.

We hopen dat onze tips je zullen helpen om het beste uit je online interview te halen. We kijken er naar uit om je online te ontmoeten.

Meer weten? Like en volg ons op LinkedIn of Facebook voor verdere tips.

Ga naar het vacature-overzicht voor de lijst met de open vacatures bij onze opdrachtgevers.